Den Mindre Söta Mamman

När sonen blev tre var det inte längre ok att inte få saft när kusinerna får eller att inte få köpa de där plastgubbarna. För en svartvit person med starka drag av fröken duktig kommer det krävas en massa kompromissande för att lösa det här...

Så vad tusan ska vi äta?

Publicerad 2014-11-13 12:52:00 i Kost,

                                               
 
 
Man kan vara frustrerad över mycket, och det här med kosten blir inte bra hur jag än vänder och vrider på det!
 
Lektiner, vilket gissel, lektiner är växters (och även mjölks) skydd mot att inte bli uppätna, när de kommer in i våra tarmar så vill de helt enkelt ut och får vårt immunförsvar att reagera så att vi mår dåligt och ska förstå att vi inte ska äta dem. De vill växa ifred, de behöver inte oss för att fortplanta sig, de vill sitta där de sitter och spridas för vinden och därigenom gro på nya ställen. 
 
Så från repertoaren skulle vi i det här läget stryka allt med sädesslag (gliadin i gluten är en lektinkusin), potatis, tomater, aubergine, zucchini, nötter, bönor, paprika, majs, baljväxter, gojibär och mjölk(p.g.a djurens kost). Och det här är bara de värsta bovarna, alla växter har dessa lektiner i större eller mindre utsträckning.
 
Så läste jag att blötläggning och upphettning minskar dem... den kör vi på tänkte jag... tills jag såg att de är ganska motståndskraftiga mot det också... matsmältningsenzymer då... nix de klarar dem också... groddning ska fungera lite bättre... inget för mitt schema dock...men borde inte mycket av lektinerna sitta i skalet, det borde ju vara den perfekta skölden, så om vi bara skalar och skalar.... jo, det kunde ta bort en viss procent av lektinerna, men mycket finns också i dem....så vad ska vi äta istället....
 
Här är de från växtriket som innehåller minst lektiner: lök, svamp, broccoli, kål, gröna blad, squash, lök, sötpotatis, morötter, sparris, bär, citrusfrukter, ananas, äpple, olivolja, avocado, smör och grädde (lektinerna har processats bort i de mjölkprodukterna)
 
Så tänkte jag, kan man äta något annat för att skydda tarmen?
- Omega-3 (linfrö, raps, hampa, fisk) har antinflammatoriska egenskaper och bygger upp cellmembran. Omega- 6 (andra fröer, nötter, växtoljor) ger inflammationer som hålls i schack av en ratio om 3:1 Omega-6:Omega-3
 
- Svavel, kisel, vitamin A, Zink, aminosyran glutamin och C-vitamin ser till att tarmväggarna får byggstenar
- Ät tillräckligt med vitaminer och mineraler som behövs i tarmarna, se hur mycket du får i dig i en kostanalys, obeservera dock att om du har en skada eller en näringsbrist redan så kanske du inte tar upp de näringsämnen du äter korrekt och kanske ändå behöver mer.
- Enzymer hjälper till att bryta ner maten så att ingen osmält mat kommer genom tarmen och skapar en immunologisk reaktion. Enzymer finns i vår mat men dör av upphettning.
- Saltsyra dödar bakterier och parasiter som gärna får fäste i en utsatt tarm eller går in i kroppen och lever om.Saltsyra bryter också ner protein till mindre beståndsdelar.
- Probiotika slåss med de onda bakterierna i tarmen som kan få övertag om magen är i obalans. Finns i tillskott och syrade livsmedel.
- Vissa ämnen binder lektinerna till i kroppens celler så ett tillskott av dem kan lura lektinerna att binda till tillskottet istället, som aminosyran glutamin, D-mannose som finns i tranbär och kostfibern oligosackarider som finns i växterna listade i den "snälla" listan ovan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Den Mindre Söta Mamman

Mamman som försöker balansera att leva upp till sina egna krav för vad som är en bra mamma och fastnar ofta i de bitar som gäller kost och en giftfri miljö, men får kompromissa för att det viktigaste trots allt är att vara en närvarande mamma; att orka leka, att bara vara och att ge kärlek! På kontoret hemma får den introverta hjärnan göra det den gör bäst; kommunicera via digitala medier på områden den älskar: hälsokost och miljöfrågor. I garaget finns ett gym där träningsglädje utövas och ångest ventileras.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela