Den Mindre Söta Mamman

När sonen blev tre var det inte längre ok att inte få saft när kusinerna får eller att inte få köpa de där plastgubbarna. För en svartvit person med starka drag av fröken duktig kommer det krävas en massa kompromissande för att lösa det här...

Men du har ju Lego Duplo!

Publicerad 2014-11-12 08:55:00 i Giftfritt,

Jag vet inte om det var i ett svagt ögonblick när jag inte längre orkade surfa efter träklossar som gick att sätta ihop eller att jag köpte argumenten som plastindustrin gav mig, vi har i vilket fall Lego Duplo hemma, det enda i leksaksväg helt i plast i sonens rum.

Lego använder ABS plast i sina produkter , det är en förening av akrylnitril-, butadien- och styren-monomer, alla giftiga, ev. cancerframkallande och hormonstörande. De innehåller precis allt jag försöker undvika helt enkelt.

Nu är de än så länge vår sons favoriter, och sålänge vi inte stoppar dem i ugnen, lägger ut dem i solen, på ett element eller i ett syrabad så ska det vara en stabil konstruktion där ämnena i kombination med varandra inte ska avge några av kemikalierna.

Min uppmaning till er är att ta er tiden att ha den kollen på vad det är för plast i produkterna, det finns plaster med mycket flyktigare ämnen som frigörs från den dagen de ställs in på rummet, både mjukgörare och kemiska antioxidanter, i grunden har övervägande delen plaster sitt ursprung i råolja vilket säger en del.

Det finns några andra lätta knep på när du hellre ska ställa tillbaka leksaken i hyllan:
- Köp europeiskt, vi har den hårdaste lagstiftningen kring kemikalier.
- Är leksaken flottig innehåller den mjukgörare
- Luktar den starkt kemiskt så släpper den ifrån sig gifter
- Har den plastmärkning 3 eller 6 undvik, de innehåller flyktiga ämnen. Håll även koll på nr 7 övrigtkategorin, där även ABS plast ingår, men också plaster med mer flyktiga ämnen (plastmärkningen hittar du tryckt i en ring på produkten)
- Sist men inte minst, hitta ett bättre alternativ där det går; som trä, tyg, naturgummi eller metall (här finns också kemikalier, men mer om det en annan gång)

Har du plastleksaker eller elektronik i barnens rum vädra en stund varje dag, du skjuter bara problemet ut i miljön, men du minskar koncentrationen på plats i rummet.
 
Bild från lego.com
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Den Mindre Söta Mamman

Mamman som försöker balansera att leva upp till sina egna krav för vad som är en bra mamma och fastnar ofta i de bitar som gäller kost och en giftfri miljö, men får kompromissa för att det viktigaste trots allt är att vara en närvarande mamma; att orka leka, att bara vara och att ge kärlek! På kontoret hemma får den introverta hjärnan göra det den gör bäst; kommunicera via digitala medier på områden den älskar: hälsokost och miljöfrågor. I garaget finns ett gym där träningsglädje utövas och ångest ventileras.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela